Paspoort

Naam: Ringstaartmaki

Latijnse naam: Lemur Catta

Leeftijd: 20 tot 27 jaar

Lengte: Circa 50 centimeter 

Gewicht: 1,8 tot 2,2 kilo

Leefgebied: Zuid en Zuidwest Madagaskar 

Groepsvorm: Groepen van 5 tot 20 dieren

Jongen: Ongeveer 1 of 2 per jaar

Draagtijd: Circa 135 dagen

Diergroep: Halfapen

Status: Bedreigd 

Algemene informatie

Beschrijving:

Ringstaartmaki's hebben een vacht die grijsbruin is van kleur. Bij de kop, de onderkant van de handen en de buik is de vacht wit. Op de kop, bij  de gebieden rond de ogen en de snuit is de vacht zwart. Zo zijn de gezichtsuitdrukkingen van deze maki's nog duidelijker. De maki's hebben een lange staart met gekleurde ringen. Deze ringen zijn zwart en wit van kleur. De ogen van de maki's zijn helder goudgeel/oranje van kleur. De huid van deze dieren is zwart. Bij deze dieren zijn de achterpoten langer dan de voorpoten en hebben ze bij alle handen 5 vingers en bij alle voeten 5 tenen. Maki's hebben bij hun tweede teen een 'kamklauw'. Hiermee verwijderen ze luizen, zowel bij henzelf als bij andere maki's.  Het verschil tussen mannetje en vrouwtje kan je zien door de snuit en en schouders. De mannetjes hebben een kortere snuit en hebben bredere schouders. Vrouwtjes hebben juist een langere snuit en smallere schouders. 

 

Leefgebied en voedsel:

Ringstaartmaki's leven in Madagaskar. Maki's zijn zeer goede klimmers maar leven vooral op de grond. Om eten te zoeken gaan deze maki's het liefst de bomen in. In de toppen van de bomen zoeken ze dan naar vruchten, bessen, bladeren, bast en sap. Dit alles eten ze van circa 25 tot 30 verschillende planten en bomen. Maki's zoeken op de grond ook wel naar voedsel maar hen voorkeur gaat uit naar de boomtoppen. Maki's krijgen ook erg veel vocht binnen door het voedsel wat zij eten. Doordat in dit voedsel zo veel vocht zit hoeven ze niet veel naar water te zoeken maar als ze dorst hebben drinken ze ochtenddauw of regenwater uit plassen. Ze kunnen de ochtenddauw drinken door hen handen nat te maken van de dauw en deze vervolgens af te likken.

 

Groepsvorm:

Ringstaartmaki's zijn groepsdieren. Deze groepen van maki's kunnen verschillen van 5 tot 20 en er is een strenge rangorde. Binnen de groep is een dominant vrouwtje de baas. Deze mag als eerste gaan eten samen met haar jongen en eventueel andere dominante mannetjes. De maki's communiceren met lichaamstaal, geluiden en geuren. Als er bijvoorbeeld gevaar is gaan deze grommen en bij ruzie gaan ze fluiten. De maki's zoeken vaak contact met elkaar en houden van elkaars gezelschap. Maki's zetten hun territorium duidelijk af door bijvoorbeeld het zweet, urine en uitwerpselen. Bij het aangeven van het territorium van deze dieren worden niet alleen de grenzen gemarkeerd maar het volledige gebied. De maki's leven vooral in de bomen. Ze zijn ook op de grond te vinden maar ze slapen en zoeken (meestal) eten in de bomen. Als de maki's op de grond zijn lopen ze zowel op 4 als op 2 poten. Als ze op 4 poten lopen staat hun staart recht omhoog. 

 

Voortplanting:

Ringstaartmaki's hebben een paartijd van april tot juni waarvan een vrouwtjes maki slechts vruchtbaar is van een periode van 3 tot 7 dagen. Als een vrouwtjes maki zwanger is is dit meestal van 1 jong maar twee- en drielingen komen ook voor. De jongen worden in augustus en september geboren (een enkeling ook nog in november). Het vrouwtje is dan ongeveer 135 dagen zwanger geweest van haar jong. Daarna volgt de zoogtijd die circa 10 weken duurt. Tijdens de eerste week hangt het jong aan de buik van de moeder tot het na 1 of 2 weken naar de rug van de moeder gaat waar het blijft tot het zelfstandig kan staan. De hele groep zorgt voor de jongen binnen de groep. Jonge maki's worden ook door andere maki's gedragen. Als de jongen ongeveer een maand oud zijn gaan ze met andere maki's spelen en zoekt deze alleen zijn moeder op om te drinken of om gedragen te worden als de groep gaat rondtrekken. 

 

Bedreigde diersoort:

Ringstaartmaki's zijn een bedreigde diersoort door dat het leefgebied steeds kleiner word. De bossen waar in zij leven worden afgebrand of gekapt om ruimte te maken voor weidegrond. Er vind ook stroperij plaats waardoor de dieren nog sneller verdwijnen. De dieren hebben ook nog natuurlijke vijanden. Dit zijn slangen, roofvogels en de fossa. De dieren worden door stropers gevangen en illegaal verkocht als huisdier. Door deze factoren staat de ringstaartmaki als 'gevoelig' op de internationale rode lijst.